LIFESTYLE KOUČ
iNtoleranCe potravin

INTOLERANCE POTRAVIN

Naše tělo je velmi složitý mechanismus, ve kterém probíhá řada biochemických reakcí. Jakkoli jsou potraviny plné živin pro naše tělo nepostradatelné, některé látky v nich nám mohou doslova škodit. Každý z nás je originál a v případě porušení rovnováhy může naše tělo reagovat na danou látku nepřiměřeně. Vytvoří si přecitlivělost na potravinu neboli intolerancí.

Intolerance na potravinu se pak projevuje různě – od zažívacích a trávicích potíží, přes kožní problémy, migrény, bolesti různých částí těla až po psychické projevy jako jsou deprese, úzkosti nebo nespavost. Naštěstí existují testy (na IgG protilátky), které rozborem krve zjistí, jaké látky tělu škodí. Lifestyle kouč s vámi výsledky projde a nastaví pro vás vhodný jídelníček. Po nějakém čase, až se tělo uzdraví, se lze k potravinám vesměs postupně vrátit.

INTOLERANCE NENÍ ALERGIE!

Alergie se projevuje okamžitou reakcí na danou potravinu a její diagnostika (IgE protilátky) patří do rukou lékaře. Alergie je na celý život a zatím se nedá léčit. Intoleranci většinou nemůžeme sami vypozorovat, protože se projevuje s odstupem času – několik hodin až dní po konzumaci potraviny.


Jedinou spolehlivou cestou, jak příčinu zjistit, jsou LABORATORNÍ KREVNÍ TESTY.
Následně se nastavuje individuální eliminační dieta.

Zjistit možnosti testování 
potraviny

Co je potravinová intolerance

Nejznámější je laktózová intolerance (snížená či úplná neschopnost organismu štěpit laktózu, a to kvůli nedostatku enzymu laktázy) a dále neceliakální glutenová senzitivita (NCGS – non celiak gluten senzitivity), což je citlivost na lepek (neplést s celiakií). Problémy mohou ale dělat jakékoliv potraviny, které se dají testy zjistit. 

Možné příznaky potravinové intolerance:

  • Bolesti břicha, průjem nebo zácpa, plynatost, pálení žáhy, zvracení.

  • Bolesti hlavy a migrény.

  • Kožní projevy – svědění kůže, ekzémy, kopřivka, vyrážka...

  • Dýchací potíže, pokles krevního tlaku.

  • Únava, úzkost, deprese aj.

Histamin

Co je histaminová intolerance

Pokud tělo produkuje málo enzymu zvaného DAO (diaminooxidáza) a konzumujete potraviny bohaté na histamin či jiné aminy (např. šampaňské, červené víno, avokádo, tuňák, rajčata, špenát, zrající sýry, fermentované potraviny atd.) může docházet po několika hodinách po jídle k nepříjemným projevům.

Možné příznaky histaminové intolerance:

  • Trávicí potíže - bolesti břicha, nadýmání, průjem, křeče, pálení žáhy, zvracení, pocit plnosti po jídle.

  • Bolesti hlavy, migrény a závratě.

  • Dýchací potíže, pokles krevního tlaku a poruchy srdečního rytmu.

  • Svědění a otok rtů a jazyka, otok hlasivek či nosní sliznice, ucpaný nos, kašel, zahlenění, dušnost aj.